Tips na aanleg

Nadat wij de tuin voor u hebben aangelegd of gerenoveerd wilt u natuurlijk wel dat het zo mooi blijft als tijdens de oplevering. Daarom hieronder een aantal tips om u verder te helpen om bijvoorbeeld uw gazon, bestrating, vlonder of verlichting mooi te houden. Onderstaande tips zijn bedoeld als leidraad en zijn niet specifiek op uw situatie. Mocht u tegen problemen aanlopen die hier niet staan of de tips helpen niet dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Tips voor het verzorgen van een nieuw aangelegd gazon met graszoden

De eerste weken nadat de graszoden zijn gelegd, moet er extra goed voor het jonge gras gezorgd worden. Het is dan erg kwetsbaar. Hieronder een aantal tips om zo lang mogelijk van uw nieuwe gazon te genieten.

eteen nadat het gras gelegd en aangewalst is, is het nodig om direct te sproeien, afhankelijk natuurlijk van het weer. U kunt dit doen met een tuinslang, maar een standaard zwenksproeier is hiervoor ideaal. 

Water nodig voor wortelgroei
Plaats de sproeier in het midden van uw tuin. Sproei niet te kort, een halfuurtje is niet genoeg. Er zal dan niet voldoende water in de bodem kunnen zakken. Afhankelijk van het weer dient er korter of langer gesproeid te worden. De beste manier om te kijken of er voldoende gesproeid is of om te zien of het gras alweer toe is aan een sproeibeurt is om de graszoden open te slaan en even te voelen of de onderkant van de graszoden en de ondergrond al goed nat is. Voelt de graszoden droog aan, dan is het nodig om (door) te sproeien.

Beste sproeimoment is in de ochtend
Beste moment om het gras te sproeien is in de ochtend. Het gras heeft dan nog de hele dag de tijd om het water op te nemen. Het is een fabel dat gras kan verbranden door water. Sproeit u ’s avonds, dan is de kans groot dat uw grasmat nat de nacht in gaat. Hierdoor heeft u meer kans op vervelende schimmels in het gras.

Iedere dag sproeien bij droog weer
Belangrijk is om zeker de eerste weken na het leggen van de nieuwe graszoden regelmatig te sproeien, om de dag of zelfs iedere dag bij heel warm en droog weer. Voor een goede groei van de wortels moet de ondergrond regelmatig vocht krijgen. Na de eerste twee tot drie weken intensief bewateren is de frequentie afhankelijk van het weer. U sproeit natuurlijk extra in periodes van heel droog en zonnig weer.

Niet lopen op het gras
In de eerste twee á drie weken wortelt het gras: het gras gaat dan vastzitten aan de ondergrond en wordt een mooie vaste grasmat. Bij groeizaam weer is dit meestal na ongeveer 1 week. Het is in die periode belangrijk om niet op het gras te lopen ter voorkoming van mogelijke beschadigingen.

Eerste maaibeurt
Na ongeveer twee tot drie weken mag u op het gras lopen. Het gras is in het groeiseizoen eigenlijk al wel eerder toe aan een eerste maaibeurt, omdat het gras hard groeit. Dus is het gras lang, wacht dan niet drie weken, maar maai het gras eerder. Loop extra voorzichtig om geen kuilen te maken. Het best is om het gras te sproeien na het maaien, omdat de modderige ondergrond na het sproeien niet stevig is. Maai het gras de eerste keer niet te kort, houd het minimaal ongeveer 4,5 cm lang. Bij droogte is het af te raden om het gras kort af te maaien.

Regelmatig maaien voor het mooiste gazon
Voor het mooiste resultaat maait u het gras in de groeiperiode, tussen april en november, wekelijks. Een goede vuistregel is om maximaal de helft van het gras af te maaien. Stel je de grasmaaier in op vier centimeter, dan ga je dus pas weer maaien als het gras ongeveer acht centimeter lang is. Hoe korter er gemaaid wordt, hoe sneller er weer gemaaid moet worden. Door regelmatig te maaien blijft de grasmat mooi gesloten en heeft onkruid minder kans om te groeien.

Bemesting
Voor de bemesting kunt u bij voorkeur organische korrelmest gebruiken. Bemest het gazon drie maal per jaar: in maart-april, juni-juli en september-half oktober. Wij gebruiken de producten van Ecostyle.

Verticuteren
Verticuteer het gazon jaarlijks in maart. Het doel van verticuteren is om mos te verwijderen en de ondergrondse wortels door te snijden. Met deze methode blijft de bovenlaag van het gazon luchtig.

[widget_19]
 

BESTRATING SCHOONMAKEN EN GROENE AANSLAG VERWIJDEREN

Nadat de tuin is aangelegd wil je natuurlijk je bestrating wel netjes houden.
Het gebruik van bijtende middelen (zoals azijn en schoonmaak producten) en hogedruk reinigers raden wij af! Door het gebruik beschadig je de structuur van de tegel. Met name geïmpregneerde tegels en gecoate tegels. Hierdoor zal de tegel nog sneller vuil gaan aantrekken.

Groene aanslag
Groene aanslag op de tegels wordt veroorzaakt door algen. Dit kan je heel makkelijk bestrijden met een groene aanslag reiniger.
Wij werken zelf graag met Dimaxx van Protect Garden.

Tegels reinigen
Vuil en aanslag op je tegels kan je vaak reinigen met groene zeep. Groene zeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat niet schadelijk is voor de planten in je tuin. Het verwijderen van aanslag met groene zeep doe je zo:
- Maak een sopje met water en groene zeep
- Breng dit mengsel aan met een schrob borstel
- Laat het sopje van groene zeep en water in de tegels trekken
- Spoel de tegels schoon met water

Keramische tegels
Keramische tegels zijn een uitzondering op de regel. Het is een gebakken product en daardoor beter bestand tegen krassen, slijten en vuil.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groene aanslag al een grote oplossing. Eventueel met groene zeep. Gebruik geen zure of agressieve middelen. Dat is niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje met afwasmiddel. Laat vlekken niet te lang zitten, zeker niet vlekken met agressieve materialen! Denk hierbij aan roestvlekken van potten, de BBQ of stoelpoten. Het beste is om deze regelmatig weg te halen met warm water en een schuursponsje, anders loopt u kans dat het wel in de keramische tegel trekt waardoor het lastiger wordt om te reinigen.

Extra tip: maak je tegels van te voren goed nat zodat het vuil al een klein beetje kan weeken.
Voor hardnekkig vlekken kunnen wij diverse producten leveren.

[widget_19]
 

WAAROM HAANTJE HOVENIERS?

Haantje Hoveniers is onderdeel van GroenRijk 't Haantje in Rijswijk. Als ervaren hoveniers hebben wij al vele tuinen in Rijwijk, Delft, Den Haag en omstreken tot een mooi paradijs gemaakt. Van vijveraanleg tot graszoden leggen en van complete tuinen met stenen, verlichting, gazon, veranda en alles erop en eraan tot het plaatsen van schuttingen.

  • Tuincentrum én Hoveniersbedrijf

  • TuinKeur gecertificeerd

  • Showroom in Rijswijk

  • Onderdeel van GroenRijk

  • Goed advies en persoonlijk contact

  • Snelle service

Meer weten? Neem dan contact met ons op!